Bursa-Psikolog

 

Psikoterapi sürecinin ne kadar süreceği konusu danışanların sıklıkla merak ettiği ve çoğu zaman kesin cevaplar alamadığı bir konudur. Özellikle google’da başlığı altında en sık aranan konulardandır.Kesin cevaplar alamamasının nedeni ise bu sürecin bireysel bir durum olması ile alakalıdır. Aynı problemi yaşayan ve depresyon olan iki bireyi karşılaştırdığında sonuç ( depresyon) aynı olmasına rağmen süreçte karşılaştığı şeyler farklı olduğu için terapi süresi de farklı olabilmektedir.

Yapılan psikolojik değerlendirme sonrasında psikoterapistin zihninde tahmini bir süreç belirebilir fakat bu kesinlik ihtiva etmez. Çünkü psikoterapi sürecinde nelerle karşılaşacağını psikoterapistte bilemez. Çoğu zaman danışanda neler yaşadığını tam anlamıyla bilmediği için psikoterapi  sürecinde nelerle karşılaşabileceğini danışanda bilemeyebilir. Psikoterapist atacağı adımları bilir fakat karşılaşacağı şeyleri bilmediği için ve bu karşılaşacağı şeylerin danışanı ne kadar etkilediğini bilmediği için kesin cevaplar verememektedir.

Psikoterapi sürecinde danışanlar çoğu zaman hatırlamadığı veya onu etkilediğini düşünmediği olayların onun üzerinde ne kadar etkili olduğunu görebiliyor. Genelde tepkiler “ Hocam bunun beni bu kadar etkilediğini düşünmemiştim” , “ Böyle bir olay yaşadığımı tam hatırlamıyordum” gibi oluyor.

Danışanların böyle tepkiler vermesi, olayların hafızalarından silinmeleri ile alakalı değil beynin olaylara atfettiği durumla alakalıdır. Beyin geçmişte yaşanan olayların ayrıntılarını bilince çağıramayabilir yani hatırlamayabilir fakat duygular zihinde hep canlı kalır. Bazen hiç bir şey yokken içinizde bir sıkıntının ortaya çıkması gibi. Bir olay yoktur fakat içinizi bir sıkıntı kaplar. O durumda sizi rahatsız eden bir duyguyu çağrıştıracak bir şey yaşamışsınızdır. O yüzden beyin o duyguyu çağırır ve yaşar olayın ne olduğunu hatırlamadığımız içinde sadece duyguyu hissederiz. Sonra “Hiçbir şey yokken neden böyle bir duygu yaşadım anlamıyorum.” Gibi tepkiler veririz.

Psikoterapinin ne kadar süreceği kişiden kişiye değişmektedir.

Psikoterapi sürecini etkileyen şeyler;

           –  Danışanın değişime olan inancı

–  Danışanın psikoterapistine olan inancı

–  Danışanın psikoterapi yöntemine olan inancı

–  Danışan ile psikoterapist arasında kurulan güven ilişkisi

–  Danışanın psikoterapiyi düzenli devam ettirmesi

–   Danışanın yaşadığı psikolojik probleme

–   Psikolojik problemin hangi düzeyde olduğu

–  Aile desteği

 

Psikoterapi süreci kişiden kişiye değişmekle beraber yukarıda ki etkenlerde süreci olumlu ya da olumsuz etkilemektedir.

İnsan psikolojik süreçleri soyut bir kavram olduğu için somut cevaplar vermek sürecin doğasına pek uymamaktadır. Psikoterapistin süreç hakkında öngörüsü olabilir fakat bu da kesinlik ihtiva etmez.

Size kesin ve net süre belirten kişiler ile ilgili kafanızda bir soru işareti olsun çünkü bu kadar net konuşan kişiler Psikolog olmayabilir. Bu kişiler genelde çok kısa sürede sorunlarınızı çözeceğini vaat eder ama bu hiçbir zaman öyle olmaz. Çoğu zamanda bundan sorumlu olarak sizi tutarlar. Konu ile akalı Tek Seansta Psikolojik Sorunların Üstesinden Gelmek makalemi okuyabilirsiniz.

Psikoterapist & Hipnoterapist & Emdr Terapisti

 

Uyguladığımız Psikoterapi Yöntemlerini öğrenmek için tıklayınız…

Hangi psikolojik problemlerle çalıştığımızı öğrenmek için tıklayınız…