İnsanlar neleri iyilik olarak adlandırır?

İnsan üzerinde olumlu duygular oluşturan her şeye iyilik diyebiliriz. İnsandan insana, mekandan mekana ve zamandan zamana değişebilir. İyilik olarak adlandırdığımız şey, farklı bir zamanda iyi olarak adlandırılamayabilir. Örneğin; insan öldürmek kötü bir şey olarak değerlendirilirken bunu  savaş zamanında yaptığınızda madalya bile alabilirsiniz. Birini sevmek iyi bir şeyken evli birini sevmek kötü olarak değerlendirilir. Yani iyiliğin tam olarak tanımını yapmak aslında zordur. Sizin ve etki yaptığınız kişinin olayı değerlendirmesi sonucunda olumlu duygular yaşıyor ise buna iyilik diyebiliriz.

 

Ebeveynler çocuklara ve gençlere iyilik yapmayı nasıl öğretebilir?

Çocuklarınızın iyi bir fert olmasını istiyorsak önce ebeveynlerin iyi olması gerekir. İyi bir anne baba iyi bir çocuk yetiştirecektir. Çocuklar kayıt tuşuna basılmış kamera gibidir. Her şeyi kaydeder ve 0-3 yaş arasında öğrenilen bilgi onlar için sorgulanmadan kabul edilen bilgilerdir. Çocuklar görür ve yapar. 0-3 yaş çocuklarına bu anlamda  daha fazla dikkat etmek ve özenli davranmak gerekir.  Anne baba olarak siz insanlara yardım etmeyi, onlara iyi davranmayı amaç edindiyseniz çocuklarınızda bunu sizlerden görüp öğrenecektir. Aile bu anlamda çok önemli bir faktördür. Diğer faktörler ise çocuğun psikolojik yapısı, biyolojik yapısı ve çevredir.

Bunun yanı sıra ailenin çocuğu bir birey olarak kabul etmesi çok önemlidir. Bir birey olarak kabul edildiğini hisseden çocukların gelişimi daha sağlıklı olacaktır. Böylece iyi olmasına rağmen insanlarla kurmaktan çekinen bireyler yerine iyiliği etrafına yayan bireyler yetiştirmiş oluruz.

 

İnsan psikolojisinde iyilik yapmanın önündeki engeller nelerdir?

İnsan dünyaya geldiğinde içgüdüsel olarak getirdikleri dışında boş bir okul tahtası gibidir. Çocuğa etki eden unsurlar o tahtayı doldurur ve böylece çocuğun kişiliği gelişir. İyi bir çocukluk geçiren bir birey kendini daha rahat ifade eder ve insanlarla daha kolay kurabilir. Geçmişte sorunlu bir çocukluk dönemi geçirmiş birey ise hayatın böyle olduğunu düşünerek sorunlu bir iletişim yaşar ve insanlara bazen bilerek bazen ise farkında olmadan zarar verebilir. İyiliği hiç yaşamamış bir birey iyilik yapamaz. Bazen kişinin psikolojik yapısı da buna engel olabilir. Hırslı bir yapıya sahip olan bir birey diğer insanları çok düşünmez. Anti- kişiler mesela diğer insanların duygularını ve düşüncelerini önemsemezler. Ayrıca insanların hayatlarında değerleri olması gerekir ve insanın çıkarları değerlerinin önüne geçmiş ise o insan herkese zarar verebilir.