Sosyal medya veya video içerikli sitelerde boş boş takılan kişilerin farkında olmadıkları amacı zihni bir şeylerle meşgul etmektir. Zihinde rahatsız edici bilgilerin fazla olması bu bilgilerin oluşturduğu stresle baş edememesi bizi bu eyleme yönlendirir.

Bir süre sonra sosyal medyada geçirdiğimiz zamanın arttığını fark ederiz. Zamanla bu artış devam eder ve bizi rahatsız edecek boyuta getirir.

Peki, sosyal medyada geçirdiğimiz zaman neden artar?

Zihinde var olan bizi rahatsız eden bilgilerden uzaklaşmak ve zihni meşgul etmek adına yöneldiğimiz sosyal medyanın bir süre sonra zihnimizi meşgul etmek için yeterli olmadığını fark ederiz. Çünkü sürekli aynı şeye maruz kalmak bir süre sonra bizi duyarsızlaştırır.

Sosyal medya sitelerinin sürekli temalarını değiştirdiğini görürsünüz. Bunun amacı o duyarsızlaşmayı azaltmaktır. Ayrıca benzer özelliklere sahip aynı firmaların yaptığı farklı isimli siteleri görürsünüz. Youtube, instagram, twitter, facebook gibi… Burada amaçta yine aynı şekilde bu duyarsızlaşmayı azaltmaktır.

Ne kadar bu duyarsızlaşmayı azaltmaya yönelik adımlar atılsa da bunu azaltamazlar çünkü sosyal medyada geçirdiğimiz zaman çok fazladır. Bir süre sonra o duyarsızlaşma ortaya çıkar ve kişi zihninde ki rahatsız edici düşünceleri uzaklaştıramaz. Zihninde ki rahatsız edici düşünceler stres oluşturur ve kişi bu stresi bastırmak ister. Bunu bastırmak için bildiği tek yol sosyal medya olduğu için daha fazla zaman geçirmeye yönelir. Bu daha fazla zaman sosyal medyanın zihni meşgul etme özelliğini iyice yok eder. Bu da stres düzeyimizi daha da artırır. Bu süreç bir kısır döngüye girer ve sonuç olarak kişiler sosyal medyada geçirdikleri zamanı sorgulamaya başlar. Bu sorgulama sonrası farkındalık artar ve sosyal medyada çok fazla zaman geçirdiğini fark ederek bundan kurtulmak ister.

Bunu erken fark eden kişiler sosyal medyada geçirdikleri zamanı kontrol altına alma adına attıkları adımlardan fayda sağlayabilirler. Daha az kullanmaya yönelirler veya bazıları sosyal medya hesaplarını kapatırlar.

Bazı kişiler de ise bu durum artık bağımlılık haline geldiği için bu durumu değiştirmezler. Değiştirememe durumu ise kişide baskıya neden olur. Bu baskı ile birlikte stres düzeyi daha da artar.

Peki, Nasıl bağımlı oluruz?

Sosyal medyada zaman geçirmek stresten uzak kalmaya fayda sağladığı için bir süre sonra sosyal medya bir çözüm yolu haline gelir. Kişiler stresten uzak durmak her istediğinde sosyal medyaya yönelir. Başlarda bu işe yarasa da yukarıda bahsettiğim gibi bir süre sonra sosyal medyaya karşı tolerans geliştiririz ve stresten uzak durmaya fayda sağlamaz hale gelir. Her ne kadar fayda sağlamasa da bir süre sonra ne amaçla sosyal medyayı kullandığımızı unuturuz ve bir amaca bağlı olmadan kontrolsüz bir şekilde sosyal medyada olma isteği duyarız.

Bu istekle baş edemeyen kişiler bir süre sonra sosyal medyaya bağımlı hale gelir. Her ne kadar bundan uzak durmak isteseler de uzak duramazlar.

Sonuç olarak bağımlılık noktasına gelmiş durumda olan kişiler ise psikolojik desteğe ihtiyaç duyuyorlar.

Sosyal medya bağımlılığını çözme adına atılacak en önemli adım zihinde var olan rahatsız edici düşüncelerin oluşturduğu stresle baş edebilmektedir. Bunun için stresi azaltma yöntemlerini kullanabilirsiniz.

Uzm. Klinik Psikolog Ayhan ALTAŞ – Bursa