Youtube kanalımıza abone olmak için tıklayınız…

Yaza girerken en önemli konulardan biri olan konusunun psikolojik etkenleri üzerine sizi bilgilendirmeye çalışacağım. Terleme, hayatımızı olumsuz etkileyen şeylerden biridir.  Aslında terleme, refleksi bir şekilde ortaya çıkan fizyolojik bir durumdur. Bizim kontrol edebileceğimiz bir şey gibi durmamaktadır.

Nasıl ki soğuk havada beden ısısı düşünce beden ısısını dengelemek için titrersek vücut ısısı çok artınca da dengelemek için terleriz. Buna fizyolojik kaynaklı diyebiliriz.

Her ne kadar fizyolojik bir durum gibi dursa da psikolojik etkenlerinde üzerinde etkisi büyüktür.

Aşırı psikolojik probleme neden olduğu gibi bazen psikolojik problemler de aşırı terlemeye neden olabilir. Depresyon, panik atak, sosyal fobi, fobiler, yaygın anksiyete bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklar insanların aşırı terlemesine neden olmaktadır.

Google’da psikolojik ile ilgili yapılan araştırmalarda insanların merak ettiği konular şu şekildedir.  Psikolojik terleme nedenleri?, psikolojik terlemeyi önleme, gece terlemesi, psikolojik terlemenin tedavisi…

Bugün sizlere yukarıda bahsi geçen konular hakkında bilgiler vereceğim.

1426075315560Psikolojik Terlemenin Nedenleri?

bahsettiğimiz gibi hayatımızda olması gereken bedenin kendini koruma şeklidir. Sorun olarak değerlendirdiğimiz terleme ise kişinin kendini rahatsız edecek boyuta ulaşmasıdır. Ellerin terlemesi birisi ile tokalaşırken kişiyi kaygılandırmaktadır. Ayakların aşırı terlemesi sonucu bir eve gidince ayakkabıların çıkarılma durumunda kişide kaygı yaratmaktadır. Bu gibi nedenlerden dolayı aşırı terleme kişi psikolojik anlamda sıkıntı yaratabilmektedir. Bununla birlikte kişinin yaşam kalitesini düşürmektedir. Terleme sonrası ortaya çıkan ise terlemeyi tetiklemektedir.

Fiziksel olarak terlemeye ihtiyacımız olmasa da belli bir süre sonra devam eder.  Terleyeceğim kaygısı kişinin terlemesine neden olmaktadır. Yani terleme fiziksel temelli başlar fakat problem seviyesine gelince psikolojik etkenlerle birlikte rahatsız edici boyuta gelir.

Psikolojik Terlemeyi Önleme

Terlemenin temeli fizyolojik olduğu için fizyolojik anlamda tedavi gerektiren bir durum varsa bunun tedavisini almakta yarar var. Psikolojik boyutunda ise kişinin psikolojik anlamda rahat olması önemlidir. Kaygı duygusunu kontrol altında tutabilecek bazı fiziksel gevşeme egzersizleri yapılabilir. Zihinsel anlamda bizi meşgul edecek faaliyetlere yönelmekte bizi rahatlatabilir. Mevsime uygun giyinme, düzenli spor yapma ve psikoterapi terlemeyi önlemede etkilidir.

 Gece Terlemesi

Psikolojik terlemenin gece artmasının nedeni, bütün uyaranların azalması ve bizim zihnimizde ön plana çıkmış düşüncelerle baş başa kalmamızın etkisi büyüktür. Psikolojik problemi yaşayan birisinin zihninde bu durumu aşma olduğu için sık sık bunu düşünür. Bu rüyalarına girer bununla ilgili kâbuslar görebilir. Bu da kişinin gece terlemesini ortaya çıkacaktır.

Psikolojik Terlemenin Tedavisi

biyolojik bir hastalıktan kaynaklanıyor olabilir. Örneğin, şeker hastalarında, obezite de, kanserler, kalp problemleri gibi durumlarda terleme görülmektedir. Bazen de psikolojik kaynaklı rahatsızlıklarda buna eşlik etmektedir. Terleme probleminde kişinin tek başına fizyolojik tedavi alması problemi tamamen çözmeyecektir. Bunun yanı sıra psikoterapi kişinin yaşadığı problemi daha hızlı kontrol altına almasına yardımcı olacaktır.

Öfke kontrolü problemi yaşayan bir danışanımdan bahsetmek istiyorum. Bize başvurma nedeni öfkesini kontrol edememesi olmasına rağmen aşırı terlemeden de rahatsızdı. Psikiyatrik tedavi ve fizyolojik tedavi almasına rağmen terlemeleri ve öfke problemi devam ediyordu. Psikoterapi sürecinde Emdr terapi yöntemi ile yedi seans çalıştık. Terapi sürecinde zaman zaman terleme probleminden bahsediyordu fakat sadece laf aralarında geçiyordu. Biz öfke problemi üzerine çalışırken zamanla öfkesi kontrol etmeyi öğrendi. Artık eskisi kadar öfkelenmiyor ve çok yoğun öfkeler ortaya çıkmıyordu. Terapinin sonlarına doğru kendisini rahatsız eden bu terlemelerinde yok olduğundan bahsetti. Eskiden gece terlemesi, ellerimin terlemesi, saçlarımın içinin terlemesi gibi durumlardan rahatsızdım. Hatta bununla alakalı doktora bile gittim bir ilaç vermişti. Fakat şimdi anlıyorum ki yaşadığım öfke benim aşırı terlememe neden oluyordu. Şuan aşırı terleme yok ve kendimi daha rahat hissediyorum diye anlattı.

Bu örnekte de gördüğünüz gibi öfke, kaygı, korku, üzüntü gibi duygular bizim psikolojik kaynaklı bir terleme ortaya çıkardığımızı gösteriyor. Bu anlamda eğer fizyolojik olarak çözemediyseniz psikoterapi size yardımcı olabilir.

Psikolog Ayhan ALTAŞ-Bursa

Psikoterapist&Hipnoterapist&Emdr Terapisti